Wanneer je als kind angst ervaart, heeft dit niet alleen invloed op jezelf maar ook op de mensen in jouw omgeving. Je hebt een klacht namelijk nooit alleen. Het zou fijn zijn dat de mensen om jou heen goed weten wat er precies bij jou speelt, en waarom jij bepaalde angsten hebt. Maar helaas is dit niet altijd het geval. Het komt vaak voor dat ouders, grootouders, juffen, meesters, buren of trainers niet goed weten waar jouw angsten vandaan komen of niet goed weten hoe ze hier mee om moeten gaan. Als dit niet duidelijk is, kunnen er nog wel eens onhandige situaties plaatsvinden: een ander maakt een verkeerde opmerking of heeft niet in de gaten waar jij behoefte aan hebt, wat uiteindelijk jouw angst juist versterkt. Het is daarom belangrijk dat jouw omgeving weet hoe ze met de angst om moeten gaan.

Angst heb je nooit alleen. Jouw omgeving kan ook last hebben van de angst, bijvoorbeeld omdat jij extra beroep op ze doet. Je vraagt ze bijvoorbeeld om jou te helpen, omdat jij iets te spannend vindt. Mensen in jouw omgeving vinden het vaak niet prettig om bij jou angst te zien, waardoor ze jou helpen om van de angst af te komen. Wanneer je om iemand geeft, ben je namelijk sneller geneigd om de ander te helpen. Dit door bijvoorbeeld klusjes die spannend zijn van jou over te nemen. Op korte termijn helpt dit jou, alleen op lange termijn houdt dit jouw angsten juist in stand. Jouw omgeving gaat dan (onbewust) mee met de angst. Voor je het weet wordt het leven van jou en jouw omgeving hierdoor beheerst door de angstklachten.

Als voorbeeld: jij durft dingen niet aan te raken die jij vies vindt, zoals de prullenbak of deurklink. Wanneer jij dit aanraakt, geeft dit jou veel spanning en was jij vervolgens zeer grondig je handen. Omdat de spanningen vervelend zijn, en het handen wassen bij jou lang duurt, heb jij samen met je ouders bedacht dat alle deuren in het huis open blijven staan zodat jij de deurklink niet meer vast hoeft te pakken, en dat jij de prullenbak nooit hoeft te legen. Op korte termijn is dit voor jou erg prettig, jouw angst neemt namelijk af. Alleen zorgt jouw omgeving er nu voor dat jij niet geconfronteerd wordt met je angsten en de angst dus niet af zal nemen. Jouw omgeving gaat mee in jouw vermijding. Dit zijn veel voorkomende processen, die vaak onbewust (en uit liefde) gebeuren. Vaak zijn alle betrokkenen niet bewust van hun eigen aandeel.

Omgeving als oorzaak van angsten

Daarnaast kan de omgeving juist een grote beïnvloedende factor zijn van jouw angst. Wij leven in een wereld dat het gedrag van één persoon, altijd invloed heeft op anderen en andersom. Het kan dus ook zo zijn dat spanningen in de thuissituatie of omgeving, jou angstig maakt. Je kan hierbij denken aan ruzies tussen je ouders, scheiding, overlijden, verhuizen, financiële problemen of moeilijkheden op school. Wanneer dit plaatsvindt kan dit bij jou voor allemaal lastige (angstige) emoties zorgen. Veel kinderen weten niet goed wat ze met deze angst moeten doen. Het kan zelfs zijn dat de angsten zo groot zijn, dat je daarom maar boos of verdrietig wordt, zodat je de angst niet hoeft te delen. Kinderen durven dit vaak niet te vertellen, ze houden het voor zichzelf uit schaamte of angst aan anderen te moeten vertellen dat de thuissituatie, of andere zaken in de omgeving, (even) niet zo fijn is.

Omgeving als onderdeel van de oplossing

Hoe spannend ook, is het wel belangrijk dat jij iemand in jouw omgeving in vertrouwen neemt zodat jij kan vertellen wat er zich allemaal in jouw hoofd afspeelt. Dit hoeven niet altijd jouw ouders zijn. Misschien heb je wel een fijne meester, of een buurvrouw die goed kan luisteren. Ook kan het helpen om samen met een hulpverlener en jouw gezin in gesprek te gaan. Dit wordt ook wel systeemtherapie genoemd. De nadruk zal dan niet op jou komen te liggen, maar op het hele gezin of andere mensen die betrokken zijn. Sommige kinderen denken namelijk wel eens dat het allemaal hun schuld is. Tijdens de gesprekken kan er bijvoorbeeld gesproken worden over wat spanningen met een gezin kunnen doen, hoe een gezin elkaar beter kan begrijpen en hoe problemen opgelost kunnen worden.

Kosteloos en anoniem consultatie door een Orthopedagoog, Psycholoog of GZ-Psycholoog? Vul dan hieronder uw contactgegevens in en dan bellen wij u terug op het door u gekozen tijdstip.